HTML

Elmélkedések

Elmélkedések, ötletek, kérdések

Friss topikok

Linkblog

Felvételi rendszer középiskolába: hogyan lehetne korrektebb

2009.04.21. 19:53 idealis

Ha az iskolák egy egyszerű táblázatot lennének kötelesek közzétenni a honlapjukon arról, hogy a jelentkezetteknek (köztük jelölve a felvetteknek) hány pontja volt (az iskola saját pontszámítása szerint), akkor mindenki ellenőrizni tudná, hogy ahova nem vették fel (őt vagy a gyerekét), oda csak olyanokat vettek fel, akiknek több vagy legalább annyi pontjuk volt.

A táblázat oszlopai: összpontszám (ami a jelentkezők sorrendjét meghatározza; e szerint rendezett a táblázat, az iskola saját pontszámítása szerint adódik a többi oszlopból), mennyi pontot hozott, mennyit ért el matekból, mennyit magyarból (vagy más felvételi pontszám lehetőségből), egyszerűen vagy különlegesen számolták-e a pontjait (pl. diszlexia, felmentések miatt), a módosítás után is jelentkezik-e ide, felvették-e ide, OM azonosító. Azért kell, hogy egyszerű, bármely táblázatkezelőben egy egyszerű kijelöléssel átmásolható táblázat legyen, h bárki ellenőrizhesse, h pl. egy adott azonosítóhoz minden iskola ugyanazon eredeti pontszámokat írta, így egyedül nem merne egy iskola egy benyomott gyereknek hamis pontszámokat feltüntetni, mert ha máshova is jelentkezett, akkor azon iskolák is közzéteszik a benyomott gyerek valódi eredeti pontszámait.

Így az is látható lenne, hogy hányadik volt a jelentkezettek közül az utolsó, legkisebb számított összpontszámú, akit még felvettek. Ez a sorszám, illetve ennek aránya a felvett létszámhoz (pl. ha 60-at vesznek fel, 72. volt az utolsó még felvett, akkor az arány 1,2) a következő években felvételi valószínűségüket latolgatók számára nagy segítség lenne. Másrészt azt is mutatja, hogy melyik iskola melyik tanulmányi területe mennyire népszerű a bejutásra képesek között, ugyanis az utolsó még felvettnél előrébb végzett jelentkezettek csak akkor nem ide lettek felvéve, ha egy számukra jobb, elsőbbként megjelölt helyre mentek inkább. Akiket felvenne egy népszerű iskola, azok általában oda is akarnak menni, tehát kicsi lesz azok száma és aránya, akik máshova inkább mennek (pl. 0,2, mindig 1-gyel kevesebb, mint a fenti arány pl. 1,2). A népszerűtlen iskolák felvételre elfogadható jelentkezői közül pedig nyilván sokan, nagy arányban inkább máshova mennek, csak biztonság kedvéért, többedik helyen, szükségmegoldásként jelentkeztek ide is (akár 2-3 is lehet az arányszám). Azt is bárki megnézheti, hogy a módosítási lehetőség után a jelentkezők mekkora része tartotta meg a jelentkezését, mennyire jöttek új jelentkezők, őket mennyire vették fel.

Ez egy világos, az esélylatolgatáshoz a lehető legtöbb információt megadó, a csalást, protekciós gyerekek benyomását jelentősen legalábbis megnehezítő rendszer, és csak egy egyszerű táblázatba foglalás az egész. Egyetlen táblázatban megmutatható minden jelentkező, minden egyszerű és világos.

Az kitalálhatnak maguknak továbbra is. Trükközni hogyan lehetne továbbra is? Év közben átvehetnek gyerekeket.

Ha a közzétett felvett létszám pl. 2 osztály x 30 gyerek helyett ősszel azt látják a szülők, h az osztály valójában néhány fővel nagyobb létszámmal indul el, akkor tudhatják, h némelyik gyereket a felvételin kívüli úton nyomták be. Megoldás: elő lehetne írni az iskoláknak, h a fenti táblázatot folyamatosan a honlapjukon kell tartaniuk és minden, akármilyen okból utóbb az osztályba felvett gyerek eredeti felvételi adataival a táblázatot ki kell egészíteni, új első sorokban, külön jelölve, hogy őket később vették át, és hogy az utolsó eredetileg felvettnél több vagy pontot értek volna el az iskola saját pontszámítása szerint. Nyilván van az az ellenszolgáltatás vagy nyomásgyakorló erő, amivel még így is be lehet nyomni gyerekeket. A tisztességes emberek viszont ennek megdrágításában érdekeltek. Pl. úgy, hogy az iskolák felvételi weboldalán kötelezően fel kelljen tüntetni az iskola azon tanulóinak arányát, akik a felvételi pontszámítás szerint nem kerültek volna be az iskolába (pl. 0%).

Azért jobb az OM azonosító a névnél, monogramnál, születési dátumnál, jeligénél, ezek kombinációinál, mert a személyiségi jogokat tiszteletben tartja, de egyértelmű és iskolánként nem tér el, így bárki összevetheti az adatokat, végezhet ellenőrzéseket, készíthet magának valós statisztikákat az iskolákról. Kevésbé festhetnek marketing hamisságokat magukról az iskolák. Akár az OM, kir, OKI, akár egy magánszemély feltehet a webre összehasonlításokat az iskolákról. Érdekelnék a szülőket. Ha nem lennének nagyon eldugva, a matek és szövegértés kompetencia tesztek eredményei is érdekelnék a szülőket, főleg ugyanazon osztály néhány évvel későbbi eredményével összevetve, amiből az derülne ki, h melyik iskola mennyit növelt ugyanazon gyerekek eredményein (ilyet semelyik iskolánál nem láttam, pedig a jóknak érdekük lenne megmutatni – a rosszak nyilván hallgatni akarnak erről (is), amíg csak lehet). (Az érettségiken tantárgyanként elért átlagpontszámok mellett azt is érdemes nézni, h milyen arányban tettek egy iskola tanulói emelt vs. alapszintű érettségit, mert ahol kevésbé mernek emelt szintűt tenni, az már önmagában sokat elmond. Ha csak a diákok kis %-a tesz emelt szintűt, azoknak könnyebb átlagosan magas pontszámot elérni.)

A jelentkezési sorrendek eldöntéséhez, esélylatolgatáshoz nagy segítséget adna ha a kir közzétenné az aktuális országos felvételi átlagpontszámokat tantárgyanként, évfolyamonként, ugyanis a korábbi néhány év átlaga / az aktuális év országos átlaga aránnyal beszorozva a saját aktuális pontunkat kiszámolhatjuk, h valószínűsíthetően hova jutunk be és hova nem. Nagy látogatottsága lenne egy webhelynek, ahova beírva az ismertté vált felvételi és hozott pontunkat, kiírna egy becslést, hogy hova milyen eséllyel jutunk be.

Az átlátható rendszerben érdekeltek a szülők, ellenérdekeltek a csalók. Mit kell tennünk ahhoz, h elérjük a rendszer nyilvánosabbá és ezzel tisztességesebbé változtatását?

 

Szólj hozzá!

Címkék: iskola korrekt felvételi megoldás középiskola korrupt javaslat jelentkezés pontszám átlátható

A bejegyzés trackback címe:

https://idealis.blog.hu/api/trackback/id/tr271078710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása